torstai 13. helmikuuta 2025

Tepon kierrepullat

 Taikina 

5 dl täysmaitoa 

50 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa 

13 dl (730 g) vehnäjauhoja

1,5 dl (136 g) sokeria 

150 g pehmeää voita 

1 rkl (9 g) kardemummaa 

1 tl (10 g) hieno merisuolaa 
 
Täyte 
250 g pehmeää voita 

1 dl (90 g) normaalia ruokosokeria 

2 rkl (20 g) kanelia 

1 rkl (12 g) kardemummaa 

3/4 tl (7 g) hieno merisuolaa 
 
Voiteluun

1 kanamuna

Päälle

Raesokeria  

ja uunin jälkeen sokerisiirappia (1 dl vettä + 1 dl sokeria) 

Tee näin:
 
1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon (tuorehiiva 37°C ja kuivahiiva 42°C). Lisää sokeri, suola, kardemumma ja melkein kaikki jauhot. 
 
2. Alusta koneella tai käsin kunnes taikina irtoaa reunoilta, noin 15 minuuttia. Lisää pehmeä voi alussa. Kohota lämpimässä paikassa, esimerkiksi lämpöpatterin edessä, liinan alla kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.
 
3. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Täytteen tulee olla pehmeää ja helposti levittyvää. 
 
3. Kauli pullataikina suorakaiteeksi (n. 80 cm pitkä x 40 cm leveä). Levitä täyte tasaisesti puolikkaalle ja taita toinen puolikas päälle (pituussuunnassa). Leikkaa noin 1,5 cm x 40 cm soiroja esimerkiksi pizzapyörällä. Nosta soiro tasolle ja kierrä vastakkaisiin suuntiin. Kieritä sitten pyöreäksi ja nipistä toinen pää pullan alle kiinni. Kohota liinan alla noin tunti kunnes pullat on kauniin kohonneet. 
 
4. Voitele pullat munalla tai kauramaidolla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa kiertoilmauunissa n. 8-10 min kullanruskeaksi. Tasaisen värin saat kun käännät pellin puolessa välissä. Kiehauta sokeri ja vesi ja penslaa siirapilla pullat heti uunista tultua. Anna jäähtyä ritilällä. 
 
5. Jos pakastat osan pullista heti jäähdyttyä on ne pakkasesta otettuna kuin tuoreita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti